Zwart wit fotografie tijdens bruiloften

Bij een trouwreportage kunnen zwart wit foto’s niet ontbreken. Allereerst is een reden om zwart-wit foto’s te produceren om meer afwisseling te verschaffen in een serie. Dit geldt voor zowel digitale foto’s, bijvoorbeeld op de blog van de trouwfotograaf, als in een album.

Zwart-wit fotografie

Door zwart-wit fotografie toe te passen in bepaalde situaties kun je zorgen dat datgene wat het onderwerp van de foto is ook daadwerkelijk de aandacht opvraagt die hij verdient. De foto maak je “sterker” dan wanneer je kleur in die situaties toe zou passen; de lijnen en de compositie worden benadrukt bij zwart-wit. Als er sprake is van veel verschillende kleuren in een foto kan het nog wel eens zo zijn dat de aandacht wordt afgeleid van het hoofdonderwerp. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, en door middel van het toepassen van zwart-wit kan dit in zijn recht worden hersteld. De foto wordt dan rustiger en tevens overzichtelijker, zodat je weet waar je naar moet kijken.

Als je in een zaal fotografeert waar geen natuurlijk licht aanwezig is, heb je al snel last van een kleurzweem. Hierdoor lijken de huidtinten vaak onnatuurlijk op een foto. Dit kun je onderdrukken door zwart-wit toe te passen. Oneffenheden vallen hierdoor minder op dan bij kleuren foto’s.

Toepassing

In de fotografie kun je op verschillende manieren zwart-wit fotografie toepassen. De trend op dit moment is vintage. TOTAALFOTOGRAFIE past dit juist niet toe en dat is geen onverstandige zet van TOTAALFOTOGRAFIE. Bij vintage zijn de zwarte waarden lichter gemaakt. Hierdoor mist het contrast wat bij zwart-wit fotografie er zo mooi uit kan springen.

Nadelen

Zwart-wit fotografie kent zo zijn nadelen. Je kunt niet in alle situaties zwart-wit toepassen. Er moet namelijk genoeg verschil zijn in licht en donker in een foto, anders valt er niet te contrasteren. Op zulke moment is het beter om de foto in kleur te houden.

De camera kan ingesteld worden om direct zwart-wit foto’s te maken. Dit heeft als nadeel dat de foto niet meer terug gezet kan worden in kleur. Wanneer je deze instelling wilt gebruiken op de camera moet je er wel goed over nadenken of dit de juiste keuze is; er is geen weg terug. Daarom zal het verstandiger zijn om in kleur te fotograferen en vervolgens bij de bewerking zwart-wit toe te passen. Veel mensen denken dat foto’s in zwart-wit makkelijk te bewerken zijn. Echter is dit het tegendeel. Een zwart-wit foto moet wel interessant blijven en dus vergt het veel tijd om een sfeervolle zwart-wit plaat te bewerken.

Kortom: zwart-wit fotografie kan niet ontbreken in een sessie, maar er zal wel met een professionele blik naar de foto gekeken worden, om wel bij de JUISTE foto zwart-wit toe te passen en op welke manier dit gedaan wordt.

De masterds fotografie awards | zwart-wit fotografie | Totaalfotografie

Add a comment...

Your email is never<\/em> published or shared. Required fields are marked *