Vijfdaagse bruiloft: Prachtige Indiase mehndi ceremonie (dag 4)

Dag 4: Mehndi ceremonie

Tijdens dag 4 van de bruiloft van Amar en Malika vond de Mehndi ceremonie plaats. Tegelijk vond ook de Haldi ceremonie van Amar plaats.

Wat is Mehndi?

Mehndi of wel Henna is een kunstvorm die wij in meerdere culturen tegenkomen in de bruiloften die wij fotograferen. Zo zien wij dit ook bij Pakistaanse, Surinaamse hindoestaanse, Marokkaanse, Turkse en soms zelfs bij Nederlandse bruiloften terug.

“Mehndi” is een term die verwijst naar een traditioneel ritueel en een kunstvorm die vaak geassocieerd wordt met bruiloften in India, Pakistan en andere Zuid-Aziatische culturen.

Het woord “mehndi” komt van het Hindi-woord voor henna, een plantaardige kleurstof die wordt gebruikt om prachtige patronen op de handen en voeten van bruiden en soms ook gasten te tekenen.

De mehndi ceremonie

De mehndi ceremonie is een belangrijk onderdeel van de bruiloftsfeestelijkheden en zeker bij Indiase bruiloften zoals die van Amar en Malika. Dit vindt meestal plaats één of twee dagen voor de daadwerkelijke huwelijksvoltrekking.

Tijdens deze ceremonie wordt henna aangebracht op de handen en voeten van de bruid, evenals op andere familieleden en gasten die ervoor kiezen om deel te nemen.

Het proces van het aanbrengen van mehndi is vaak een sociaal gebeuren, waarbij vrouwen samenkomen en mehndi-patronen creëren op elkaars handen.

Prachtige patronen

Het ontwerp varieert van eenvoudige patronen tot ingewikkelde en gedetailleerde kunstwerken, die vaak symbolische elementen bevatten die geluk, vruchtbaarheid, voorspoed en bescherming vertegenwoordigen.

Ik vind het zelf vaak superfascinerend om te zien hoe de henna artiesten (in dit geval Priscilla Kalloe en haar dochter) dit zo makkelijk maar zo prachtig kunnen aanbrengen. Voor mij is dit gewoon echt kunst op hoog niveau.

De betekenis achter de kleur

Na het aanbrengen van de mehndi moet het enige tijd drogen, zodat de kleur zich kan ontwikkelen. Het is een traditioneel geloof dat hoe donkerder de kleur van de mehndi wordt, hoe meer liefde en genegenheid de bruidegom heeft voor de bruid.

Zodra de henna erop zit beginnen wij al met fotograferen.

De versieringen zijn voor een trouwfotograaf als ik een lust voor het oog (en beeld) om te fotograferen. Wij gebruiken hiervoor speciale lenzen en verlichting.

Muziek, dans, zang en festiviteiten

De mehndi-ceremonie gaat vaak gepaard met muziek, dans, zang en festiviteiten. Het is een vrolijk en feestelijk evenement waarbij familieleden en vrienden samenkomen om te genieten van elkaars gezelschap en om de start van de huwelijksviering te vieren.

Een prachtige traditie

Het dragen van mehndi is trouwens niet alleen beperkt tot bruiloften en wordt ook vaak toegepast bij andere festivals en speciale gelegenheden in de Zuid-Aziatische cultuur. Het is een prachtige traditie die de schoonheid, traditie en het gemeenschapsgevoel van deze culturen weerspiegelt.

In mijn eigen Surinaamse Hindoestaanse cultuur kom ik vaak mehndi/henna tegen. En soms laat ik ook wat op mijn arm zetten (zie mijn Instagram @totaalfotografie)

Wil je ook dit soort trouwfoto’s?

Home » Portfolio & Blog » Vijfdaagse bruiloft: Prachtige Indiase mehndi ceremonie (dag 4)