Vijfdaagse bruiloft: Kleurrijke Indiase haldi ceremonie (dag 3)

Dag 3: Haldi ceremonie

Dit was de derde dag van een bruiloft van 5 dagen. Wij hadden de eer dat wij ook de Haldi-ceremonies van Malika en Amar mochten fotograferen.

De ceremonie van Malika vond plaats in Amsterdam, bij haar ouders thuis. De ceremonie van Amar werd gefotografeerd door onze andere fotograaf Sunny Jagessar.

Wat een Haldi-ceremonie is en waarom dit belangrijk is bij Indiase / Hindoe bruiloften zal ik hieronder uitleggen.

Wat is de Haldi ceremonie?

De Haldi-ceremonie, ook bekend als Pithi-ceremonie, is een pre-wedding ritueel dat vaak gevierd wordt in hindoeïstische huwelijken. Het is een belangrijk onderdeel van Indiase huwelijkstradities en wordt meestal gehouden één of twee dagen voor de daadwerkelijke huwelijksceremonie.

Het bruidspaar zegenen voor hun huwelijksdag

Tijdens de Haldi-ceremonie wordt een pasta gemaakt van kurkuma, sandelhout en andere ingrediënten, die op het lichaam van de bruid en bruidegom wordt aangebracht door hun familieleden en naaste vrienden.

De pasta wordt geacht zuiverende en verfraaiende eigenschappen te hebben en is bedoeld om het paar te zegenen voor hun huwelijksdag. Het wordt aangebracht op het gezicht, de handen, voeten en andere blootgestelde lichaamsdelen.

Een vreugdevolle en feestelijke gelegenheid

De Haldi-ceremonie is een vreugdevolle en feestelijke gelegenheid. Familieleden en vrienden komen samen om de haldi-pasta op het paar aan te brengen, traditionele liederen te zingen en hen te overladen met zegeningen en goede wensen.

Het is een tijd van viering, lachen en verbondenheid tussen de twee families zoals je terug kunt zien in onze foto’s van deze dag.

De symboliek achter kurkuma

Naast de ceremoniële betekenis heeft de kurkuma-pasta die tijdens de Haldi-ceremonie wordt gebruikt ook culturele en religieuze symboliek. Kurkuma wordt als gunstig beschouwd in de hindoeïstische cultuur en wordt geloofd om boze geesten af ​​te weren en geluk te brengen.

De gele kleur van de pasta staat symbool voor zuiverheid, vruchtbaarheid en voorspoed.

Reinigingsritueel

Nadat de Haldi-pasta is aangebracht, wordt het paar meestal geadviseerd om het te laten drogen op hun huid voordat ze een ceremoniële bad nemen om het af te wassen. Dit bad wordt beschouwd als een reinigingsritueel en symboliseert het verwijderen van de pasta. Het bruidspaar heeft daarmee ook een soort van gouden glans op hun huid waarmee zij er extra uitspringen tussen alle gasten.

Net als een Bollywood film

Ik vond het erg fascinerend om dit vast te mogen leggen. Wij hebben meerdere Haldi’s gefotografeerd, maar die van Malika was toch wel erg bijzonder.

Zo was haar setting en decor echt precies zoals je dat op tv of in Bollywood films ziet. Superveel kleur, pracht en praal.

Wil je ook dit soort trouwfoto’s?

Home » Portfolio & Blog » Vijfdaagse bruiloft: Kleurrijke Indiase haldi ceremonie (dag 3)