De bhatwaan van Shishadri & Rishi

Enige tijd geleden werd ik benaderd door Shishadri, een vriendin van mij die net als ik in Utrecht woont. We wonen in hetzelfde dorp en kennen elkaar dan ook goed. Ooit had zij een bekende trouwlocatie in Mijdrecht en hebben wij ook zakelijk veel samengewerkt.

Shishadri is Hindoestaans en kreeg een relatie met Rishi. Ook hij is hindoestaans. Niet lang daarna vroeg ze of ik haar bruiloften wilde fotograferen. Naast de Hindoestaanse en wettelijke bruiloft vroeg ze mij ook haar Bhatwaan en Mehndi-dag te fotograferen.

Vandaag was het de dag van de Bhatwaan. Een Bhatwaan is een soort vrijgezellenfeest, maar toch net iets anders. Want vrijgezel ben je natuurlijk niet als je een relatie hebt. Toch wordt dit zo beschouwd op familieniveau. Dit is namelijk de laatste dag dat je symbolisch nog van je familie bent. Na de Hindoestaanse bruiloft word je als bruid een soort van ‘weggegeven’ aan de familie van de bruidegom. In de moderne tijd spreekt men dan ook over het uitbreiden van de familie omdat je er een familie bij krijgt. Bhatwaans worden doorgaans afzonderlijk gevierd. Zowel de bruid als bruidegom vieren deze apart met hun eigen familie.

Bhatwaans worden gekenmerkt door feest! Groot feest. Zowel Shishadri als Rishi zouden flink uitpakken met hun Bhatwaan en dat bleek ook het geval. Terwijl ik bij Shishadri fotografeerde, fotografeerde onze andere bruidsfotograaf bij Rishi. De Bhatwaans vonden dan ook op verschillende locaties plaats.

Een Bhatwaan kan lang duren, soms wel tot middernacht. Aangezien het bruidspaar de dag erna al vroeg met tradities en rituelen begint, kunnen dit vermoeiende dagen zijn. De gezelligheid, het feest, de familiebanden en soms ook spanning en adrenaline, maken dat iedereen deze dagen volhoudt.

Wat gebeurt er dan tijdens zo’n Bhatwaan en wat leg je als fotograaf vast? Dat is een vraag die wij vaak van andere mensen of bruidsparen krijgen. Bhatwaans kunnen we niet altijd fotograferen omdat deze vaak op vrijdagen plaatsvinden en we dan al bruiloften hebben staan. Soms meerdere! Gelukkig bestaat ons team uit vijf vaste fotografen en hebben we een enorm netwerk om mee te denken. Shishadri heeft ons op tijd benaderd waardoor we deze dagen al voor haar hadden gereserveerd. We zijn gemiddeld vier uur op een Bhatwaan aanwezig. We fotograferen de binnenkomst van de gasten, dus veel sfeerfoto’s. Zelf vinden we het ook altijd leuk om zowel de bruid als bruidegom (oftewel Dulha en Dulhin) apart en met hun familie te fotograferen. Dit zijn dan wat meer geposeerde foto’s. Gelukkig is er voldoende tijd om genoeg tijdloze sfeervolle, journalistieke foto’s te maken waarin alle emoties goed te zien zijn.

Na de binnenkomst is het tijd voor de “lawa”. Zowel aan de kant van de bruid als bruidegom wordt er rijst gepoft door een aantal tantes. Deze rijst wordt op de dag van de Hindoestaanse bruiloft gebruikt tijdens de ceremonie. Na het poffen van de rijst komen familieleden binnen met mooie cadeaus. Ook staan Bhatwaans bekend om hun humor. Naast het feest en de gezelligheid is er ook veel humor. Zo krijgen de tantes die de rijst poffen (lawa bhoedje) grappige versieringen om.

De Bhatwaans van Shishadri en Rishi waren supergezellig. Wil je ook je Bhatwaan gefotografeerd hebben? Neem dan contact met ons op. Wij fotograferen Bhatwaans per twee en deze kunnen als pakket van acht uur worden geboekt. Zo krijg je als bruidspaar ook een mooi album met foto’s van beide Bhatwaans.

Home » Portfolio & Blog » De bhatwaan van Shishadri & Rishi