Corsages bij bruiloften: wat, waarom en de soorten

Corsages… Bij navraag, blijkt dat er niet veel mensen zijn die weten waarom je een corsage draagt. De meeste bruidsparen kiezen ervoor om familie en naasten een corsage te geven wat past bij het boeket van de bruid.

Dit zorgt voor een eenheid in de bruiloft! Je ziet dat door de corsages je gasten een eenheid vormen. 

Het dragen van een corsage is een traditie geworden. Het dragen van deze miniboeketjes is een handige manier om de familie en naasten van het bruidspaar op te sporen en te feliciteren. Het wordt vaak gedaan met een roos, calla of een anjer omdat deze bloemen langer houdbaar zijn.

Waar komt de traditie vandaan?

Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Het is een best voor de hand liggende traditie. Dit komt omdat bloemen meestal worden gebruikt als symbool voor een feestelijke dag en dat is jullie bruiloft natuurlijk zeker!

De corsage word altijd links gedragen.

Bij de mannen worden de corsages met de steel omlaag gedragen. Dit werd vroeger ook altijd al gedaan! Dit komt omdat vroeger de corsages van een man maar uit 1 bloem bestond. Deze werd dan in het knoopsgat gestoken, als de bloem met de steel omhoog staat dan zou hij gemakkelijker los schieten.

Bij de vrouwen is het juist andersom, deze worden met de steel omhoog gedragen omdat er vroeger meer bloemen werden gebruikt bij de vrouwen corsages. Deze waren daarom zwaarder en was het logischer om ze met de steel omhoog te dragen. Vooral omdat ze anders bij lichtere stoffen zouden omkieperen.

Soorten corsages

Het is normaal dat je de familie een corsage geeft. Ook worden de ceremoniemeester en de getuigen nooit overgeslagen. De bruidsmeisjes krijgen hun corsage meestal aan hun pols. Of krijgen een soortgelijk bosje als de bruid maar dan wel kleiner! Deze worden dan uitgereikt door de ceremoniemeesters.

Wel is het zo dat de corsage van de bruidegom altijd groter is dan de rest van de corsages.

Je hebt corsages in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende corsages worden gemaakt met pastel kleurige bloemen en een groen blad erbij. Deze passen bijna bij alle outfits en die zullen ook niet zo duidelijk opvallen dan wanneer je knalkleurige corsages gebruikt!

De bloemen hoeven niet altijd standaard te zijn. Pioenrozen, hortensia’s, fresia’s en orchideeën kunnen ook hele mooie bloemen zijn.

Corsages van diverse materialen

Er zijn ook mensen die niet voor het traditionele willen gaan, maar juist hun creatieve gedachtes erop los laten. Zo heb je corsages die zijn gemaakt van papier, bijvoorbeeld bladmuziek omdat jij een muzikaal persoon bent.

Of je hebt corsages die zelf gebreid zijn. Deze kan je dan in verschillende kleuren breien, zodat bij iedereen een bloemetje past! Laat je eigen gedachtes erop los en dan zal je altijd wat leuks hebben!

De corsage hoeft niet altijd op de borst gedragen te worden. Het is altijd mogelijk om een band om je pols heen te dragen met een paar mooie bloemen eraan.

Ook is het mogelijk om een corsage op de schouder te dragen. Dit is wel meestal bij de vrouwen, omdat het een mooi detail bij de jurk kan wezen!

Home » Portfolio & Blog » Corsages bij bruiloften: wat, waarom en de soorten