Bruidsfotograaf
Chinese Bruiloften

Op deze pagina lees je alles over wat een Chinese bruiloft nou precies inhoudt.

Rood voor geluk & voorspoed

Rood staat in de Chinese cultuur voor voorspoed en geluk. Men gelooft dat de kleur kwade geesten verdrijft en geluk brengt. De kleur rood is daarom volop aanwezig op de Chinese bruiloft, deze komt terug in de rode enveloppen, de rode tekens, de jurk, de aankleding enzovoort.

De Chinese trouwjurk

Traditiegetrouw draagt de bruid dan ook een rode Chinese trouwjurk. In het noordelijke deel van China is de Chinese trouwjurk vaak een lange jurken in het zuidelijke deel een tweedelig pakje. De jurken worden rijkelijk geborduurd met kleurrijke draden en kraaltjes. Het borduursel bestaat uit gelukssymbolen zoals een draak en een feniks.

Traditioneel draagt de bruid de rode jurk gedurende de hele bruiloft. Tegenwoordig wordt de traditionele jurk meestal voor slechts enkele uren gedragen. De meeste bruiden kiezen ervoor om de Chinese trouwjurk te dragen tijdens de theeceremonie. Een alternatief is om de jurk te dragen tijdens het huwelijksbanket.

Chinese trouwtradities

Chinese bruidsschat

Een Chinese bruiloft kent veel tradities. Het geven van de bruidsschat is er één van. Deze traditie wordt gezien als dank van de bruidegom aan de ouders van de bruid. De ouders hebben immers de bruid opgevoed tot een huwbare leeftijd.

De hoogte van de bruidsschat is vaak streekgebonden en afhankelijk van de rijkdom van de bruidegom. Het bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s en is vaak afgerond op symbolische getallen, zoals 3333, 8888 en 9999.

Tegenwoordig geven veel ouders de bruidsschat weer aan de bruid als eigen spaargeld, of de ouders schenken min of meer hetzelfde bedrag aan het echtpaar tijdens de theeceremonie. Hierdoor is het geven van de bruidsschat steeds meer een symbolische functie geworden, wat echter door de ouders van de bruid nog steeds veel waarde aan gehecht wordt.

Men gelooft dat het volgen van de traditie geluk brengt in het huwelijk.

Chinese theeceremonie

Theeceremonie is een veel gehanteerde traditie op een Chinese bruiloft. De ceremonie vindt plaats aan het begin van de grote dag, meestal voordat het bruidspaar van het ouderlijke huis van de bruid vertrekt.

Bij de theeceremonie knielt het bruidspaar voor de (groot)ouders van de bruid en bieden de (groot)ouders een kopje thee aan met beide handen en door hardop te zeggen: “opa/oma/papa/mama, drink de thee alstublieft”. De (groot)ouders accepteren het kopje thee en schenken vervolgens een rode envelop aan het bruidspaar om hen een mooie toekomst te wensen.

Rijstballetjes

Een ander ritueel dat vaak gepaard gaat met de theeceremonie is het eten van rijstballetjes of andere zoetige soepjes. De rijstballetjes worden voorbereid door de ouders van de bruid.

Deze zijn bedoeld voor de bruidegom en andere gasten die zijn meegekomen om de bruid op te halen. Het is gebruikelijk dat de bruid en de bruidegom samen de rijstballetjes eten na de thee ceremonie.

Ceremonies voor de bruiloft

Bij de Chinese bruiloft geldt het ook dat de bruid en de bruidegom de nacht voor het huwelijk elkaar niet zien. Ze verblijven in hun ouderlijk huis, waar een traditionele ceremonie wordt uitgevoerd, de zogenaamde kammenceremonie, wat het opsteken van het haar betekent.

Vlak voor de bruiloft vertrekt de bruid naar een afgezonderde ruimte met een aantal van haar meest dierbare vriendinnen. In die periode worden door de vrouwen klaagliederen gezongen en gerouwd om het vertrek van de bruid uit haar familie. Er wordt gemopperd op de bemiddelaar, de familie van de bruidegom en zelfs op haar eigen familie. Al met al een aparte manier van voorbereiding.

Na het badritueel van de bruid, volgt volgens traditie een ritueel waarin het haar van de bruid voor het eerst op de ‘volwassen manier’ wordt opgestoken. Vervolgens krijgt zij een rode shawl of gordijn van linten voor haar gezicht en wacht op de bruidegom. Voor de bruidegom is er voor zijn vertrek nog een capping ritual waarin hij knielend in zijn ouderlijk huis een speciaal hoofddeksel opgelegd krijgt door zijn vader.

Kammenceremonie

Tijdens de kammenceremonie wordt het haar van de bruid gekamd door een gelukkige oudere dame en het haar van de bruidegom wordt gekamd door een gelukkige oudere man. Ze zijn in feite iemand die een goed getrouwd leven heeft, met een gezonde en welvarende echtgenoot of echtgenote en kinderen.

De benodigde accessoires tijdens de ceremonie zijn o.a. een paar kaarsen met een draak en feniks print, een spiegel, een schaar, een kam, een rode draad, een liniaal en zoete rijstballen. Terwijl de gelukkige oudere dame/man het haar van de bruid/bruidegom kamt, zingt hij/zij een versje.

Gelukssymbolen

Bij een bruiloft draait alles om het geluk van het bruidspaar. Zo zijn er bij een Chinese bruiloft talloze symbolen die dit geluk benadrukken. Het begint al bij het uitzoeken van een goede trouwdatum. Er wordt in de Chinese kalender opgezocht wat de geschikte dagen zijn om te trouwen. Soms worden ook Feng Shui meesters geraadpleegd die op basis van de geboortedata van het bruidspaar een geschikte datum vaststellen.

De rode paraplu

Een rode paraplu is een ander belangrijk gelukssymbool. De rode paraplu staat symbool voor vruchtbaarheid en een veilig onderdak, dat het kwaad verdrijft en een veilige thuishaven biedt aan de bruid. De paraplu dient opgezet te worden bij het vertrek van het bruidspaar van het ouderlijke huis van de bruid tot aan de auto en weer van de auto tot aan de volgende bestemming. De paraplu mag niet al door iemand gebruikt zijn en hij mag niet binnenshuis worden geopend.

De draak en feniks

Symbolen met een draak en een feniks zijn vaak ook onmisbaar op een Chinese bruiloft. Met de draak wordt de bruidegom aangeduid en met de feniks de bruid. De draak en de feniks bij elkaar staan symbool voor liefde, geluk en een perfecte aanvulling voor elkaar.

Geluksgetallen

Op een Chinese bruiloft is men ook dol ook geluksgetallen. Het getal 9 heeft dezelfde uitspraak als het woord langdurig . Het symboliseert een langdurig huwelijk en is daarom een zeer belangrijk getal. Het getal 3 staat symbool voor geboorte. Het getal 6 staat voor succesvol en het getal 8 staat voor rijkdom en geluk. Het getal 4 dat gelijk staat als de dood wordt zo veel mogelijk vermeden op een Chinese bruiloft.

Vruchtbaarheidssymbolen

Wat men ook vaak tegenkomt op een Chinese bruiloft zijn dadels, pinda’s, longan en lotus zaden. Deze vier vruchten zouden zorgen voor het snel krijgen van een kind. De vruchten worden vaak gebruikt als versieringen op de bankettafels of worden meegegeven in het geschenk voor de gasten.

Een andere traditie bij een Chinees huwelijk is het gooien van rijst of andere granen. Dit gebeurt vaak bij het verlaten van de trouwlocatie waar de huwelijksceremonie heeft plaatsgevonden. Het gooien, of eigenlijk het zaaien van granen symboliseert vruchtbaarheid, voorspoed en geluk.

Deurspellen tijdens een Chinese bruiloft

Deurspellen worden vaak beschouwd als een van de leukste onderdelen op een Chinese bruiloft. Wanneer de bruidegom de bruid komt ophalen van haar ouderlijk huis, wordt hij opgewacht door de bruidsmeisjes van de bruid.

Voordat de bruidegom de bruid krijgt te zien, moet hij een onderhandeling ondergaan met de bruidsmeisjes. Deze zullen vaak rode enveloppen eisen van bijvoorbeeld €99.999, waar de bruidegom natuurlijk niet aan kan voldoen. De bruidsmeisjes accepteren uiteindelijk een veel kleiner bedrag, maar het geduld van de bruidegom en zijn bruidsjonkers wordt wel op de proef gesteld.

Zo bedenken de bruidsmeisjes een aantal deurspellen die de bruidegom en zijn bruidsjonkers moeten volbrengen. De bruidegom en bruidsjonkers moeten allerlei opdrachten uit voeren, en indien zij deze niet naar behoren uitvoeren, staat er meestal ook een straf op hen te wachten.

Bruidsjonkers zijn goede vrienden van de bruidegom en de bruidsmeisjes goede vriendinnen van de bruid. Daarnaast kunnen het ook familieleden zijn van ongeveer dezelfde leeftijd als het bruidspaar. Vaak zijn bruidsjonkers en meisjes in dezelfde aantallen en hebben de bruidsmeisjes eenzelfde stijljurk aan, waar de bruidsjonkers dan weer hun accessoires op afstemmen.

De bruidsjonkers en bruidsmeisjes

Bij de keuze van de bruidsjonkers en meisjes is het belangrijk dat zij niet de show stelen van het bruidspaar. Daarnaast is het in sommige streken de traditie ze ongehuwd dienen te zijn. De grote taak van hen is om op de grote dag bij te dragen tot een nog feestelijker stemming.

Daarnaast wordt er van hen verwacht dat ze de bruidegom en de bruid ondersteunen in de organisatie en de programma’s op de grote dag. De onderdelen waar ze nadrukkelijk aanwezig zijn, zijn bijvoorbeeld de deurspellen, fotosessies en proostronde op het banket. Het is gebruikelijk om na afloop van de bruiloft een rode envelop met een klein bedrag te geven aan bruidsjonkers en meisjes  als dank voor hun bijdrage.

Het huwelijksmaal tijdens een Chinese bruiloft

Tot slot volgt het huwelijksmaal, misschien wel het belangrijkste deel van de bruiloft. Er worden 12 gangen geserveerd, waarmee de familie(s) vrienden en familie willen bedanken voor hun vriendschap in de voorgaande jaren.

Trouwfoto’s van een Chinese bruiloft

Zie hieronder een voorbeeld van een Chinese bruiloft:

Wil je ook dit soort trouwfoto’s van jouw Chinese bruiloft?

Op zoek naar een bruidsfotograaf die gespecialiseerd is in Chinese bruiloften?